Gastouderopvang en corona

Wat een memorabel jaar is 2020 geworden. Het corona virus (Covid-19) heeft onze hele wereld op zijn kop gezet en het uiterste gevergd van ons aanpassingsvermogen en onze flexibiliteit. 
Ook in de gastouderopvang is er het afgelopen jaar veel veranderd door de maatregelen die nodig zijn om het virus onder controle te houden. 

Het ziet er naar uit dat we langere tijd te maken zullen hebben met de gevolgen van het coronavirus. Werken in de gastouderopvang betekent werkzaam zijn in een cruciaal beroep. Een zeer waardevol en prachtig vak en tegelijkertijd ook een kwetsbaar vak. Een vak waarin het welzijn van jonge kinderen bovenaan de prioriteitenlijst staat. Het is ook een vak dat in deze tijd alleen op een goede manier uitgevoerd kan worden wanneer wij de maatregelen vanuit de overheid zo goed mogelijk toepassen. 

Er is een andere werkwijze nodig. We hebben een manier moeten vinden om zo veilig, verantwoord én prettig mogelijk, opvang aan kinderen te kunnen bieden. Dat geldt voor de kinderen, de gastouders, de ouders en de medewerkers van het gastouderbureau. Daarom hebben wij een protocol opgesteld waarvan we ervan uit gaan dat dit nauwkeurig opgevolgd wordt en de gastouderopvang op veilige, gezonde en kwalitatieve wijze voortgezet kan worden. Dit protocol kun je vinden op onze website. 

Maar wat betekent het nou voor jou als gastouder om te werken in deze roerige tijden én wat wordt er op dit moment nu precies van jou verwacht?
Voor informatie over jouw regio is het belangrijk om de website van de regionale GGD in de gaten te houden. 
De rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht voor vragen over het coronavirus en kun je in het protocol kinderopvang in alinea 4 de adviezen voor de gastouderopvang vinden.  
De maatregelen worden steeds aangepast en dus is het belangrijk dat je als professioneel op de hoogte blijft van de laatste maatregelen en adviezen. In de nieuwste versie/handreiking van de RIVM en de beslisboom van AJN (jeugdartsen van Nederland) staat belangrijke informatie voor jou als gastouder als voor de ouders om te delen.

Natuurlijk kun je ook altijd bij ons terecht met jouw vragen. Wij denken graag met jou mee om jou als professioneel zo veilig en gezond mogelijk jouw werk uit te kunnen voeren. Op onze Facebookpagina zullen wij eventuele nieuwe maatregelen of aanpassingen in het protocol met jullie delen.